Postul religios vine la pachet cu o serie de beneficii pentru sănătate, doar dacă sunt respectate anumite principii alimentare!
Postul înseamnă o decelerare a proceselor care se ocupă zi de zi de digestia alimentelor și de metabolizarea nutrienților. Odată cu o alimentație NATURALĂ, bazată preponderent pe legume, leguminoase, fructe, cereale și pește, organismul se bucură de toate beneficiile unei alimentații antiinflamatoare.
Renunțarea la carne, lactate și alte produse de origine animală permite corpului să intre într-un proces natural de detoxifiere. Sistemul digestiv beneficiază de o pauză de la alimentele mai greu de digerat, iar acest lucru îi permite corpului să elimine mai eficient toxinele acumulate.
Este important ca alimentația în post să fie formată din alimente proaspete, neprocesate și cât mai naturale.
Astăzi rafturile magazinelor sunt pline de produse extra procesate, pline de conservanți, aditivi și în loc să ajute în procesul natural de curățare al organismului, postul se transformă într-o perioadă în care îți crești nivelul de substanțe toxice în organism.
Atunci când ții post, este foarte important să nu îți triplezi cantitatea de pâine, să nu consumi toată ziua snițel din soia prăjit în ulei rafinat, pateu vegetal, margarină, cartofi prăjiți sau dulciuri de post!
Dacă faci astfel de alegeri, vei ieși din post cu hormonii dereglați, cu o glicemie crescută și cu o stare de sănătate fizică și psihică mai nefavorabilă.
Postul nu înseamnă deprivare, stare de rău sau frustrare!
Dacă mănânci de post și te simți slăbit, ai ceață mentală, pofte de dulce sau de produse foarte calorice, ai o stare psihică și emoțională proastă, atunci nu te alimentezi corespunzător! Îți lipsesc nutrienții necesari: cantitatea corectă de proteine, grăsimi sănătoase și vitamine.
Pentru a beneficia la maximum de proprietățile postului, este esențial să incluzi o varietate de alimente și să te asiguri că primești toți nutrienții esențiali.
În perioada celor 40 de zile de post, o alimentație echilibrată trebuie să includă:
Proteine vegetale și pește (în zilele în care este dezlegare la pește)
Proteinele vegetale sunt esențiale pentru regenerarea celulară și pentru menținerea masei musculare și pot fi obținute din fasole, năut, linte, tofu, soia și alte leguminoase.
Când sunt zile cu dezlegare la pește alege un pește gras de calitate: somon, macrou, sardine, păstrăv, ton sau orice alt pește care îți place sau îți este la îndemână să-l procuri. Fructele de mare sunt o altă alternativă potrivită în zilele cu dezlegare la pește, alege midii, creveți, caracatiță sau calamari și îți vei asigura aportul de proteine și grăsimi esențiale.
Grăsimi sănătoase
Avocado, nucile, semințele de in și uleiul de măsline extravirgin sau uleiul de floarea soarelui presat la rece sunt surse excelente de grăsimi sănătoase care susțin sănătatea creierului și a inimii tale și sunt esențiale în absorbția vitaminelor liposolubile (A, D, E, K).
Fibre
Consumul de legume și cereale integrale este vital pentru sănătatea ta digestivă și pentru menținerea unei stări de sațietate. Dacă adaugi suficiente fibre la mesele tale principale prin intermediul salatelor sau a ciorbelor, scapi de poftele nedorite care apar între mese sau la ore târzii din noapte.
Cum eviți carențele de minerale și vitamine?
Fierul, magneziul și vitamina B12 sunt mai puțin accesibile în alimentele de post, dar pot fi suplimentate prin consumul de leguminoase, verdețuri și nuci. În cazul vitaminei B12, se recomandă fie consumul de alimente fortificate, fie un supliment alimentar.
Postul Crăciunului datorită multor zile cu dezlegare la pește, reflectă într-o mare măsură principiile care stau la baza dietei mediteraneene sau a celei antiinflamatoare și îți asigură toți nutrienții de care ai nevoie pentru ca organismul tău să funcționeze optim.
Cum pot să te susțin?
Pentru că am avut foarte multe cereri, anul acesta am pregătit 2 produse digitale care te ajută să ai o alimentație echilibrată și în perioada de post:
Planul Alimentar pentru Postul Crăciunului îți asigură mese zilnice calculate pe nutrienți și calorii. Este ideal pentru persoanele care doresc să țină un post sănătos și să piardă câteva kilograme.
Produsul cu Rețete de Post include 87 de rețete adaptate și calculate care îți oferă inspirație în fiecare zi.
Extra se poate opta și pentru accesul în aplicația de monitorizare a meselor, unde îți poți combina rețetele după bunul plac, ținând cont de obiectivele tale personale de greutate: număr de calorii și distribuția nutrienților.
Până în 18.11.2024 ai și reduceri substanțiale la aceste produse!
Produsele de post sunt structurate pentru a-ți oferi meniuri zilnice și rețete delicioase care susțin sănătatea, echilibrul metabolic și nivelul de energie pe parcursul postului, fără să rămâi cu carențe de vitamine și fără să te îngrași (cu planul alimentar, care are o medie de 1500 de kcal/zi poți chiar să dai jos între 0,5 și 1 kg pe săptămână)
Alte articole pe aceeași temă
Stresul, cauză a poftelor nocturne!
Stresul, cauză a poftelor nocturne! Stresul este un element omniprezent în viața noastră și are un impact major asupra sănătății și a modului în...
Cum să adaptezi rețetele tradiționale pentru sărbători?
Cum să adaptezi rețetele tradiționale pentru sărbători? Sărbătorile de iarnă aduc cu ele o mulțime de preparate delicioase, dar de multe ori bogate...
Cum să NU TE ÎNGRAȘI de Sărbători
Cum să NU TE ÎNGRAȘI de Sărbători? Urmează aceste principii și îți garantez că nu vei pune niciun gram de grăsime în plus: 1. Cuvântul RESTRICȚIE...
5 semne că alimentația ta actuală nu este potrivită pentru tine
Cum îți dai seama dacă alimentația ta actuală nu este potrivită pentru tine? 1. Te simți constant lipsit de energie Unul dintre cele mai...
Alimentația nu e suficientă!
Alimentația nu e suficientă! Un stil de viață sănătos nu înseamnă doar o dietă echilibrată. Medicina stilului de viață sau conceptul de Lifestyle...
Top 3 trucuri care îți protejează sănătatea și silueta
Top 3 trucuri care îți protejează sănătatea și silueta Trucul nr. 1 – deserturi prietenoase Creierul nostru adoră dulcele deoarece glucidele sunt o...
Top 3 principii alimentare de care trebuie să ții cont
Principiul alimentar 1 – mic dejun echilibrat Optează pentru o primă masă bogată în proteine, grăsimi sănătoase și fibre. Micul dejun sau prima masă...
Fazele procesului de slăbire
Pentru o înțelegere cât mai clară ale acestor faze ale procesului de slăbire, relatez o traiectorie, des întâlnită la clienții care ajung la...
Top 5 fructe de neratat în această vară
Vara este anotimpul perfect în care poți să te bucuri de o varietate de fructe delicioase și nutritive. Pe lângă că sunt răcoritoare și îți satisfac...
Legătura între microbiom, greutate și starea de sănătate generală
Microbiomul, acele bacteriile bune sau mai puțin bune care se află în intestinul tău, îți afectează viața, sănătatea, emoțiile și greutatea....