Timp de citit: 2 minute

De multe ori anumite simptome și dezechilibre emoționale precum stresul, anxietatea, oboseala accentuată, depresia,  lipsa unui somn odihnitor, senzație de epuizare și pofta de dulce sau de produse foarte calorice, au la bază una sau mai multe carențe nutriționale!

 

Acestea sunt 3 dintre cele mai frecvente carențe nutriționale întâlnite în caz de dezechilibru emoțional:

 

Nivel scăzut de Vitamina D3

Deficitul de Vitamina D poate să nu prezinte simptome evidente și cel mai bine se depistează printr-o analiză de sânge 25-OH Vitamina D.

Carența de vitamina D are legătură cu un sistem imunitar scăzut, diverse boli autoimune (Tiroidita Hashimoto) și se mai asociază cu schimbări de dispoziție sezonieră și depresie.  

Vitamina D poate fi asigurată prin expunerea zilnică la soare și prin consumul următoarelor alimente: pește gras (somon, sardine, midii, ton), ficat, gălbenuș de ou.

Doza profilactică pentru suplimentarea cu Vitamina D este de 2000 UI, dar suplimentarea se recomandă în urma efectuării unei analize de sânge pentru a se stabili doza corectă.

 

Nivel scăzut de Magneziu

Un nivel scăzut de magneziu se poate traduce printr-un nivel crescut de stres, nervozitate, anxietate și palpitații. Pentru ameliorarea acestor simptome, pe lângă o alimentație bogată în magneziu se pot lua suplimente de magneziu chelat într-o doză zilnică de 200 – 400 mg.

Magneziul se regăsește în alimentele vegetale și animale și în băuturi (apă plată sau minerală). Legumele cu frunze verzi, leguminoasele, nucile, semințele și cerealele integrale sunt surse bune de magneziu.

Dozarea nivelului de magneziu se poate face printr-o analiză de sânge care este acoperită de CAS în baza unei trimiteri de la medicul de familie.

 

Nivel scăzut de Acizi Grași Omega-3

Deficitul de Omega-3 poate avea numeroase efecte negative asupra sănătății, deoarece aceste grăsimi esențiale joacă un rol crucial în funcționarea corectă a organismului și a sistemului nervos. Există trei tipuri principale de omega-3: acidul alfa-linolenic (ALA), acidul eicosapentaenoic (EPA) și acidul docosahexaenoic (DHA). 

Omega-3, în special DHA, sunt esențiale pentru dezvoltarea și funcționarea normală a creierului. Un deficit de DHA poate afecta memoria, concentrarea și abilitățile cognitive, în special la copii.

Există dovezi care sugerează că un deficit de Omega-3 poate fi legat de tulburări ale stării de spirit, cum ar fi depresia și anxietatea. Aceste grăsimi joacă un rol în producția de neurotransmițători care afectează starea de spirit.

Pentru a preveni aceste efecte negative, este important să asiguri o cantitate adecvată de acizi grași esențiali omega-3 în alimentație prin consumul de alimente bogate în aceste grăsimi, cum ar fi peștele gras (somon, macrou, sardine), semințele de in, semințele de chia și uleiurile vegetale, sau prin suplimente alimentare (sub supravegherea unui specialist). 

 

O dietă echilibrată și variată, bogată în fructe, legume, grăsimi sănătoase și proteine complete, alături de un somn odihnitor și o viață activă pot ajuta în ameliorarea simptomelor neplăcute și a carențelor nutriționale!

Dacă te interesează mai multe informații pe acest subiect, îți recomand articolul Care sunt simptomele carentelor de vitamine și cum le poți evita prin alimentație

 

Alte articole pe aceeași temă

Top 3 diete în trend …

Top 3 diete în trend …

Dacă mă citești de ceva timp știi că nu am afinitate pentru dietele la modă!   În acest email vreau să subliniez câteva caracteristici și...

Mezelurile – bune sau rele?

Mezelurile – bune sau rele?

Tot trebuie să știi despre mezeluri Majoritatea mezelurilor din magazine conțin un număr mare de aditivi alimentari, conservanți, grăsimi saturate...

Deficitul caloric

Deficitul caloric

Cum faci un calcul corect de deficit caloric pentru femei Din acest articol afli cum calculezi un necesar caloric în funcție de obiectivul pe care...