În acest articol îți prezint câteva strategii de implementare a obiceiurilor pozitive în viața ta, pe care le poți aplica imediat după ce citești aceste informații!
Întotdeauna găsim motive de-a începe o schimbare de luni, de săptămâna viitoare, luna viitoare și tot așa. Uneori chiar rămânem la stadiul de planificare riguroasă dar fără a ajunge la acțiune.
Dacă ești nemulțumită de felul în care arăți, de lipsa de energie și îți dorești un stil de viață mai sănătos și echilibrat, atunci îți propun să începi chiar acum prin efectuarea următorilor pași foarte simpli:
-
Identificarea obiceiurile zilnice legate de alimentație și stil de viață
(ce tipuri de alimente consumi cel mai des, respecți mesele principale, bei apă suficientă, cât de des consumi dulciuri, fast food, etc., ).
Scrie chiar acum în notesul din telefon aceste obiceiuri și pune în dreptul celor pozitive un + (plus), iar în dreptul celor negative un – (minus).
Identificarea și conștientizarea cauzelor care duc la exces ponderal este primul pas spre schimbare și una dintre cele mai importante strategii de implementare a obiceiurilor pozitive! Fără a fi conștientă de comportamentele care au dus la toate aceste kilograme în plus … îți spun cu toată sinceritatea că nu ai nicio șansă să ajungi la silueta dorită!
În același timp poți face o listă cu lucrurile la care nu vrei să renunți (ex. ciocolată sau orice altceva ce îți place foarte tare) și o strategie prin care le adaugi în alimentația ta fără să te îngrașe.
Dacă rămânem la exemplul cu ciocolata, nu este nevoie să renunți la marca preferată, trebuie doar să o consumi cu moderație (câteva pătrățele, aproximativ 25 de grame/porție) și să o consumi în prima parte a zilei, când ești activă și vei consuma excesul de glucoză din sânge prin mișcare (alternativa care te îngrașă, chiar dacă vorbim de 25 de grame de ciocolată ar fi consumul ei seara, înainte de culcare când nu mai faci niciun efort fizic).
Lista reprezintă o unealtă foarte utilă în identificarea obiceiurilor alimentare negative!
Alocă puțin timp pentru a scrie lista! Îți las aici un exemplu ca să îți fie mai ușor ⬇⬇⬇

Începe prin identificarea comportamentelor, iar apoi poți să ”cerni” aceste obiceiuri.
Păstrezi obiceiurile bune (chiar le întărești) și începi să lucrezi la obiceiurile care nu sunt în folosul tău!
-
Strategia de implemetare a obiceiurilor pozitive:
PASUL 1: avantaje VS dezavantaje
Iei primul obicei pe care l-ai notat cu – (obicei negativ) în lista și aplici o metodă prin care reușești să ”repari” acest obicei.
Scrii câteva beneficii care vin odată cu acest obicei și câteva dezavantaje. Apoi analizezi situația și vezi clar în ce direcție înclină balanța.
Îți las ca exemplu lista mea, ca să îți fie mai ușor să faci acest exercițiu ⬇⬇

În cazul meu, obiceiul de a sări peste masa de prânz, înclină balanța către dezavantaje, dar cu o diferență mică.
Problema cea mai mare a acestui obicei este defapt efectul acestui comportament, care duce spre alte 2 obiceiuri negative pe care le-am identificat în lista inițială (consumul de dulciuri în cursul zilei și mese mai bogate în carbohidrați seara).
✋Este foarte interesant cum un comportament greșit dintr-un anumit moment al zilei, poate fi un declanșator pentru alte comportamente negative.
Defapt este ca un joc de Domino, o piesă afectează următoarea piesă și tot așa.
PASUL 2: Prioritate, nu opțiune!
Acum să schimbăm perspectiva, obiceiul nou pe care vrei să îl implementezi în rutina zilnică devine prioritate, la fel ca și locul de muncă, achitarea taxelor, etc. …. ai înțeles ideea.
Ca să îți fie mai ușor, îți recomand să schițezi câteva strategii care te vor ajuta să respecți noul obicei. Așa vei avea la îndemână un plan care te va ajuta să îți îndeplinești obiectivul.
În cazul meu, un efort inițial, mă va ajuta să ”repar” și alte două obiceiuri negative. Aleg să fac un mic efort zilnic ca să respect masa de prânz, pe scurt transform acest obicei într-o prioritate, și nu într-o opțiune.
Din nou îți las ca exemplu lista mea, ca să îți fie mai ușor să faci acest exercițiu ⬇⬇⬇

Prin crearea unor strategii de implementare a obiceiurilor noi, vei avea la îndemână un plan care te va ajuta să îți îndeplinești obiectivul.
Acum te invit să urmezi toți acești pași pentru a implementa obiceiuri alimentare pozitive.
Să recapitulăm:
- Selectezi un obicei negativ identificat în listă
- aplici metoda: PASUL 1: avantaje VS dezavantaje
- aplici metoda: PASUL 2: Prioritate, nu opțiune!
❗Repeți acești pași pentru fiecare comportament negativ identificat în listă și esti cu cel puțin 2 pași mai aproape de obiectivul tău legat de greutate.
Alte articole pe aceeași temă
Stresul, cauză a poftelor nocturne!
Stresul, cauză a poftelor nocturne! Stresul este un element omniprezent în viața noastră și are un impact major asupra sănătății și a modului în...
Dacă nu schimbi nimic, nu se va schimba nimic!
Dacă nu schimbi nimic, nu se va schimba nimic! Calitatea vieții depinde de calitatea obiceiurilor pe care le adopți în fiecare zi! Dacă ești o...
Cum să adaptezi rețetele tradiționale pentru sărbători?
Cum să adaptezi rețetele tradiționale pentru sărbători? Sărbătorile de iarnă aduc cu ele o mulțime de preparate delicioase, dar de multe ori bogate...
Cum să NU TE ÎNGRAȘI de Sărbători
Cum să NU TE ÎNGRAȘI de Sărbători? Urmează aceste principii și îți garantez că nu vei pune niciun gram de grăsime în plus: 1. Cuvântul RESTRICȚIE...
DOVEDIT: Stilul de viață îmbunătățește sănătatea
Soluții practice pentru eliminarea kilogramelor în plus și reducerea riscurilor de sănătate prin stil de viață Știm cu toții cât de dificil este să...
5 semne că alimentația ta actuală nu este potrivită pentru tine
Cum îți dai seama dacă alimentația ta actuală nu este potrivită pentru tine? 1. Te simți constant lipsit de energie Unul dintre cele mai...
Cum să ții post fără să te îngrași și fără carențe de vitamine?
Postul religios vine la pachet cu o serie de beneficii pentru sănătate, doar dacă sunt respectate anumite principii alimentare! Postul înseamnă o...
Alimentația nu e suficientă!
Alimentația nu e suficientă! Un stil de viață sănătos nu înseamnă doar o dietă echilibrată. Medicina stilului de viață sau conceptul de Lifestyle...
Top 3 trucuri care îți protejează sănătatea și silueta
Top 3 trucuri care îți protejează sănătatea și silueta Trucul nr. 1 – deserturi prietenoase Creierul nostru adoră dulcele deoarece glucidele sunt o...
Top 3 principii alimentare de care trebuie să ții cont
Principiul alimentar 1 – mic dejun echilibrat Optează pentru o primă masă bogată în proteine, grăsimi sănătoase și fibre. Micul dejun sau prima masă...