Timp de citit: 4 minute

Postul este o perioadă în care mulți oameni aleg să își schimbe regimul alimentar și renunță la consumul produselor de origine animală.

Dar atunci când renunți la ouă, lapte, brânză, iaurt și carne, ce pui în loc pe farfurie?

Dacă vrei să profiți din plin de beneficiile postului, este esențial să alegi alimente care îți oferă toți nutrienții de care ai nevoie ca să funcționezi în parametri optimi.

O alimentație necorespunzătoare în post, bazată pe alimente procesate sau lipsită de diversitate duce la deficiențe, oboseală și inclusiv la nedoritele kilograme în plus!

 

10 alimente esențiale care îți garantează o alimentație echilibrată și atunci când ții post

 

  1. Năutul și lintea

Năutul și lintea sunt surse excelente de proteine vegetale și fibre. Aceste leguminoase sunt versatile și le poți include cu ușurință în diverse preparate: supe, salate sau mâncăruri principale.

Beneficii: contribuie la menținerea masei musculare, reglează nivelul glicemiei și îți oferă sațietate o perioadă mai lungă de timp.

Idei de rețete: poți prepara o supă cremă de linte sau un humus cremos din năut.

  1. Fasolea

Fasolea este un aliment care de folosește în perioadele de post, iar în România este cunoscută și sub denumirea de „carnea săracului” deoarece conține o cantitate mare de proteine și are costuri mult mai mici decât o cantitate similară de carne. Reprezintă o sursă excelentă de fier, proteine și carbohidrați complecși.

Beneficii: sprijină sănătatea inimii și te ajută să ai o digestie sănătoasă datorită conținutului ridicat de fibre pe care le conține.

Idei de rețete: gătește o fasole bătută cu legume sau adaugă fasole roșie într-o salată de legume.

 

 

  1. Cartofii dulci

Acest aliment este bogat în beta-caroten, vitamina C și carbohidrați complecși. Îl poți consuma sub formă de desert, gustare sărată sau garnitură.

Beneficii: contribuie la o vedere sănătoasă, stimulează imunitatea și îți oferă energie pe termen lung

Idei de rețete: cartofii dulci pot fi copți, fierți, îi poți transforma în chipsuri sau într-un piure cremos.

 

  1. Spanacul și alte verdețuri

Spanacul, varza kale sau broccoli sunt pline de nutrienți esențiali precum fier, calciu și antioxidanți, de care ai mare nevoie atunci când renunți la produsele de origine animală.

Beneficii: previn anemia și ajută la detoxifierea organismului.

Idei de rețete: include verdețurile în smoothie-uri, salate sau ca și garnitură alături de alte preparete.

 

  1. Nucile și semințele

Oleaginoasele și semințele reprezintă surse concentrate de grăsimi sănătoase, proteine și minerale.

Beneficii: bogate în magneziu și zinc îți susțin sănătatea creierului și te ajută să ai o absorbție mai bună a vitaminelor liposolubile.

Idei de rețete: adaugă-le în iaurturi vegetale, terciuri, peste salate sau consumă-le sub formă de gustări, dar fără să depășești cantitatea de 30 de grame/porție.

 

  1. Avocado

Avocado este un aliment versatil, bogat în grăsimi mononesaturate și vitamina E. Îl poți consuma în stare crudă sau poți opta pentru un ulei de avocado pe care îl poți folosi atunci când gătești preparate la cuptor sau călești legume.

Beneficii: îmbunătățește sănătatea pielii, susține funcția creierului și reduce inflamația.

Idei de rețete: poți prepara guacamole sau îl poți consuma simplu, cu pâine integrală și condimente.

 

  1. Tofu

Produsele naturale din soia sunt excelente pentru a înlocui proteinele de origine animală.

Beneficii: reprezintă o sursă de proteine complete și sunt ușor de digerat.

Idei de rețete: salată delicioasă cu bucăți de tofu sau ciuperci cu tofu la cuptor.

 

  1. Cerealele integrale

Quinoa, hrișca și orezul brun sunt surse excelente de carbohidrați complecși, vitamine și minerale.

Beneficii: îți susțin sănătatea digestivă și mențin nivelul de energie pe tot parcursul zilei.

Idei de rețete: poți folosi quinoa ca bază pentru salate sau ca și garnitură alături de legume sotate.

 

  1. Ciupercile

Ciupercile sunt un aliment sățios, bogat în proteine, fibre și antioxidanți.

Beneficii: susțin sănătatea sistemului imunitar și îți oferă o alternativă excelentă pentru carne.

Idei de rețete: gătește ciupercile la cuptor cu legume și ierburi aromatice sau poți face o supă cremă delicioasă.

 

  1. Fructele proaspete și uscate

Fructele sunt o sursă naturală de energie, vitamine și fibre. Fructele uscate oferă un plus de magneziu și fier. Important este ca fructele să fie consumate după masă sau alături de grăsimi sănătoase ori proteine pentru a evita oscilații bruște ale glucozei în sânge sau senzații puternice de foame.

Beneficii: combat oboseala, îmbunătățesc digestia și îți oferă un boost de energie.

Idei de rețete: consumă-le simple după mese, în smoothie-uri, iaurturi sau ca topping pentru cereale integrale (terci).

 

Dacă vrei ca postul să fie o experiență pozitivă pentru organism și pentru modul în care te simți, alegerile alimentare pe care le faci zi de zi sunt foarte importante!

Aceste 10 alimente esențiale îți oferă tot ce ai nevoie pentru a susține sănătatea fizică și emoțională pe parcursul zilelor în care nu există dezlegare la pește.

Pentru mai multă inspirație, planul meu alimentar de post sau rețetele de post, puse sub forma unui ebook îți pot face alegerile mai ușoare pe tot parcursul acestor zile.

Alte articole pe aceeași temă

3 rețete rapide cu dovleac plăcintar

3 rețete rapide cu dovleac plăcintar

În această toamna dovleacul plăcintar nu trebuie să lipsească din alimentația ta! Îți ofer 3 rețete ușoare și gustoase pe care le poți face chiar...