Cum îți dai seama dacă te afli într-un Rollercoaster al glucozei în sânge?
Unul dintre cele 3 motive pentru care femeile din comunitatea Lifestyle Not Diet vor să facă o schimbare în modul în care se alimentează este nivelul scăzut de energie.
Probabil te întrebi ce legătură are nivelul de energie cu nivelul de glucoză din sânge?
Ca să îți faci o idee despre această legătură gândește-te la două mâini care se împreunează!
Ce este glucoza?
Glucoza este un tip de zahăr care servește drept principala sursă de energie pentru organism.
Este o moleculă simplă de carbohidrați, popular numită „zahărul din sânge”.
Ea este transportată de sânge către toate celulele corpului, cu scopul de a furniza energia necesară pentru funcționare.
Glucoza este esențială pentru metabolismul celular și este reglată în organism pentru a menține echilibrul și pentru a preveni fluctuațiile bruște ale glicemiei.
Nivelul optim de glucoză în sânge este esențial pentru o bună funcționare a organismului și este controlat de hormoni precum insulină și glucagon.
Creșterea nivelului de glucoză din sânge, cunoscută și sub numele de hiperglicemie, se întâmplă atunci când concentrația de glucoză din sânge depășește limitele normale.
Cauze care duc la creșterea nivelului de glucoză în sânge:
- consumul excesiv de carbohidrați;
- lipsa de activitate fizică;
- stresul;
- deficiență în producția sau acțiunea insulinei.
Atunci când nivelul de glucoză din sânge crește, pancreasul secretă insulina în sânge în funcție de nivelul de glucoză detectat.
Insulina acționează pentru a reduce nivelul de glucoză din sânge prin depozitarea glucozei în ficat și în mușchi sub formă de glicogen și în celulele adipoase sub formă de grăsime.
Ca să îți faci o idee mai clară despre cum arată acest proces voi lua ca și exemplu cea mai comună cauză care duce la o creștere bruscă a nivelului de glucoză în sânge: consumul excesiv de carbohidrați sau consumul acestora pe stomacul gol.
Imaginează-ți că prima masă a zilei este formată dintr-o cafea cu lapte + un croasant cu ciocolată presărat cu puțin zahăr.
Mmm, sună apetisant … nu-i așa?
Un astfel de mic dejun vine la pachet cu un boost de energie, are ca efect o creștere rapidă a nivelului de glucoză din sânge și atinge valoarea maximă la o oră de la ingestie.
În acest timp insulina își începe misiunea de a capta glucoza din sânge și de a o transporta către celule pentru stocare (ficat, mușchi, grăsime).
O creștere mare a glicemiei, vine la pachet cu o scădere la fel de mare, datorată insulinei.
La 2 ore după ingestia unui astfel de mic dejun, nivelul glucozei scade sub valoarea bazală.
În momentul în care nivelul glucozei scade sub limita normală, apar simptome neplăcute precum oboseală, lipsă de chef, stare emoțională proastă, pofte de dulce sau de produse procesate.
Creștere bruscă a nivelului de glucoză
=>
o scădere abruptă a glucozei din sânge
=>
un rollercoaster de oscilații glicemice
Aceste oscilații au efecte negative asupra organismului pe termen scurt și pe termen lung!
Efecte pe termen scurt
- Foame permanentă
- Pofte puternice
- Oboseală cronică
- Probleme cu somnul
- Sistem imunitar scăzut
- Bufeuri și transpirații nocturne
- Migrene
- Probleme cu memoria și senzație de gândire încețoșată
Efecte pe termen lung
- Acnee și probleme dermatologice
- Îmbătrânire prematură
- Artrită
- Probleme cardiovasculare
- Boala Alzheimer și demența
- Risc crescut de cancer
- Episoade depresive
- Probleme digestive
- Infertilitate și SOP
- Rezistența la insulină și Diabet de tip 2
Dacă ești afectată de o parte din aceste efecte, te regăsești printre cele peste 80% de persoane care au oscilații ale nivelului de zahăr din sânge, în fiecare zi din cauza alimentației!
În articolele următoare voi discuta despre fiecare efect și voi oferi soluții practice care îți vor aplatiza curba glucozei în sânge.
Soluțiile nu constau în a renunța la anumite alimente care îți plac ci în mici trucuri care îți vor permite să te alimentezi conștient și să te bucuri de o stare cu adevărat bună de sănătate.
Ca să știu pe să mă concentrez în următorul articol poți să bifezi în acest formular, despre care dintre efectele enumerate anterior îți dorești să scriu data viitoare 😊
Alte articole pe aceeași temă
Cum să ții post fără să te îngrași și fără carențe de vitamine?
Postul religios vine la pachet cu o serie de beneficii pentru sănătate, doar dacă sunt respectate anumite principii alimentare! Postul înseamnă o...
Alimentația nu e suficientă!
Alimentația nu e suficientă! Un stil de viață sănătos nu înseamnă doar o dietă echilibrată. Medicina stilului de viață sau conceptul de Lifestyle...
Top 3 trucuri care îți protejează sănătatea și silueta
Top 3 trucuri care îți protejează sănătatea și silueta Trucul nr. 1 – deserturi prietenoase Creierul nostru adoră dulcele deoarece glucidele sunt o...
Top 3 principii alimentare de care trebuie să ții cont
Principiul alimentar 1 – mic dejun echilibrat Optează pentru o primă masă bogată în proteine, grăsimi sănătoase și fibre. Micul dejun sau prima masă...
Fazele procesului de slăbire
Pentru o înțelegere cât mai clară ale acestor faze ale procesului de slăbire, relatez o traiectorie, des întâlnită la clienții care ajung la...
Top 5 fructe de neratat în această vară
Vara este anotimpul perfect în care poți să te bucuri de o varietate de fructe delicioase și nutritive. Pe lângă că sunt răcoritoare și îți satisfac...
Poftă sau compulsie?
Poftă sau compulsie? Zilele trecute am pus o întrebare pe grupul de Facebook legată de provocările din alimentație și aproape toate răspunsurile au...
Legătura între microbiom, greutate și starea de sănătate generală
Microbiomul, acele bacteriile bune sau mai puțin bune care se află în intestinul tău, îți afectează viața, sănătatea, emoțiile și greutatea....
Top 3 diete în trend …
Dacă mă citești de ceva timp știi că nu am afinitate pentru dietele la modă! În acest email vreau să subliniez câteva caracteristici și...
Caloriile au dată de expirare
Ce simplu ar fi dacă prin respectarea unui anumit număr de calorii te-ai bucura de o sănătate de fier, de un corp frumos și de un nivel de energie...