Pentru o înțelegere cât mai clară ale acestor faze ale procesului de slăbire, relatez o traiectorie, des întâlnită la clienții care ajung la consultațiile de nutriție
Faza 1 (scap ”rapid” de problemă)
Când sunt doar câteva kilograme în plus, în mare parte deranjul ține de estetică (nu mai arăt ca la 20 de ani, nu mai stă bine pe mine costumul de baie, parcă mi-e rușine cu celulita de pe picioare).
De cele mai multe ori soluția la faza 1 este o dietă rapidă, cu multe restricții alimentare, poate și niște sport, iar în câteva săptămâni sau luni, de la caz la caz, se ajunge la greutatea dorită.
După atingerea obiectivului, se revine treptat (sau brusc) la alimentația anterioară și la stilul anterior de viață. De cele mai multe ori acestă trecere are loc la un concediu prelungit sau de sărbători.
Încet, încet apar kilogramele în plus, la început insesizabile, dar odată cu trecerea timpului cântarul arată mai multe kilograme decât prima oară când s-a ”intrat” la dietă.
Acest efect de reîngrăsare are 2 cauze:
- pierderea masei musculare și nu a țesutului adipos (datorită unui deficit caloric exagerat) cu efect de scădere a ratei metabolice (care duce la îngrășare când se revine la alimentația uzuală, de menținere);
- revenirea de la o alimentație ”de înfometare” înapoi la un stil de viață sedentar și la o alimentație hiper calorică, fără adoptarea unor principii sănătoase și a moderației.
Faza 1 se poate întinde pe o perioadă mai lungă de timp, de câțiva ani, în care persoana ține diete stricte, urmate de perioade de îngrășare.
Faza 2 (etapa de conștientizare și informare)
Persoana începe să se simtă rău din cauza kilogramelor în plus.
Acum partea estetică nu este cauza principală a neplăcerii ci neputința!
Simte că nu mai are aceeași mobilitate, obosește destul de repede, nu mai poate face multe din activitățile pe care le putea face înainte cu ușurință, și ia hotărârea să mergă la un medic sau să facă niște analize de verificare.
De multe ori rezultatele analizelor nu sunt cele mai fericite (colesterol mărit, ficat gras, glicemie crescută, carențe de viamine și minerale, prediabet sau chiar diabet de tip 2, tensiune arterială, etc.,)
Pe lângă cazurile în care se oferă un tratament, de multe ori pacienților li se recomandă și o anumită alimentație care să respecte anumite principii de sănătate.
În acel moment, persoanele încep să devină conștiente de faptul că alimentația și stilul de viață sunt foarte importante pentru menținerea sănătății, în prevenirea anumitor boli cronice și automat la menținerea unui corp armonios.
Dar de la a știi ce ai de făcut, ai o listă care îți spune ce să mânânci și ce nu ai voie să mânânci și până la a știi cum să te alimentezi, din toate punctele de vedere.
Să fii capabil să ai o farfurie sănătoasă dar care să conțină rețetele tale preferate, și să fie și gustoase, este drum lung.
De cele mai multe ori, după un timp scurt în care se merge pe calea restricțiilor, se ajunge din nou la renunțare și se revine la alimentația inițială.
Din păcate acum miza nu stă doar în kilogramele în plus ci poate duce și la anumite boli cronice.
Faza 3 (n-ai ce face și iei atitudine)
Te-ai săturat de încercări eșuate, de mărimi din ce în ce mai mari la haine, de reacțiile celor din jur, de senzația de neputință și te apuci serios de treabă!
De data asta lucrurile se fac diferit, persoanele apelează la un ajutor extern.
Aici poate fi vorba de apelarea la un nutriționist sau la un dietetician, la diverse programe de slăbit, la citirea unor cărți din domeniu, la participarea la cursuri (nutriție, dezvoltare personală).
Unii reușesc chiar din acestă fază să își stabilizeze greutatea și să o mențină fără oscilații bruște de greutate, dar din păcate și în etapa aceasta sunt multe recăderi, și se revine la obiceiurile inițiale, nu tocmai prietenoase!
Faza 4 (înteleg și reușeșc)
Se realizează cel mai important lucru, acela că singurul lucru care contează este ceea ce faci în fiecare zi!
Iar tu ești singurul responsabil pentru felul în care alegi să îți petreci fiecare moment din zi.
Nu doar atunci când ești la dietă, sau când apelezi la un nutriționist și ai un plan bătut în cuie de care te ții doar pe o anumită perioadă de timp.
Aici intervine îmbinarea a ceea ce este necesar și ceea ce îți place, fapt care duce la o regulă de aur despre care menționez de câte ori am ocazia: 80% din timp respecți principii de viață sănătoase și echilibrate, iar în restul de 20% îți faci plăcerile!
Doar în momentul în care înțelegi că nu este vorba despre un X nutritionist, sau despre o X dietă, sau un mare secret care conține pastila magică a sănătății și a unei greutăți ideale ….
Începe cu adevărat schimbarea!
❗Orice schimbare, este la fel ca și în viață, cu suișuri și coborâșuri, important este să îți amintești DE CE-ul care stă în spate.
Și să te asiguri că revii la obiectivul pe care îl dorești, în timp ce îți permiți să mai și greșești din când în când!
Omul din greșeli învață! (cu accent pe învață😉)
Alte articole pe aceeași temă
Cum să ții post fără să te îngrași și fără carențe de vitamine?
Postul religios vine la pachet cu o serie de beneficii pentru sănătate, doar dacă sunt respectate anumite principii alimentare! Postul înseamnă o...
Alimentația nu e suficientă!
Alimentația nu e suficientă! Un stil de viață sănătos nu înseamnă doar o dietă echilibrată. Medicina stilului de viață sau conceptul de Lifestyle...
Top 3 trucuri care îți protejează sănătatea și silueta
Top 3 trucuri care îți protejează sănătatea și silueta Trucul nr. 1 – deserturi prietenoase Creierul nostru adoră dulcele deoarece glucidele sunt o...
Top 3 principii alimentare de care trebuie să ții cont
Principiul alimentar 1 – mic dejun echilibrat Optează pentru o primă masă bogată în proteine, grăsimi sănătoase și fibre. Micul dejun sau prima masă...
Top 5 fructe de neratat în această vară
Vara este anotimpul perfect în care poți să te bucuri de o varietate de fructe delicioase și nutritive. Pe lângă că sunt răcoritoare și îți satisfac...
Poftă sau compulsie?
Poftă sau compulsie? Zilele trecute am pus o întrebare pe grupul de Facebook legată de provocările din alimentație și aproape toate răspunsurile au...
Legătura între microbiom, greutate și starea de sănătate generală
Microbiomul, acele bacteriile bune sau mai puțin bune care se află în intestinul tău, îți afectează viața, sănătatea, emoțiile și greutatea....
Top 3 diete în trend …
Dacă mă citești de ceva timp știi că nu am afinitate pentru dietele la modă! În acest email vreau să subliniez câteva caracteristici și...
Caloriile au dată de expirare
Ce simplu ar fi dacă prin respectarea unui anumit număr de calorii te-ai bucura de o sănătate de fier, de un corp frumos și de un nivel de energie...
9 trucuri ca să te bucuri de preparate tradiționale fără kg în plus
Profit de acest moment să-ți reamintesc câteva reguli esențiale ca să te bucuri de rețetele preferate fără să îți afectezi silueta sau starea de...