Timp de citit: 4 minute

Top 3 trucuri care îți protejează sănătatea și silueta

Trucul nr. 1 – deserturi prietenoase

Creierul nostru adoră dulcele deoarece glucidele sunt o sursă rapidă de energie!

Principala problemă care vine la pachet cu aceste dulciuri este zahărul adăugat, diverse siropuri cu un indice glicemic foarte ridicat, fructoză, etc., care vin cu un număr mare de calorii.

Nivelul crescut de zahăr pe care îl găsim în dulciurile din magazine sau în prăjiturile din comerț determină creșterea glicemiei și o secreție mare de insulină, care este un hormon responsabil de transformarea excesului de glucoză din sânge în celule adipoase. Insulina are un rol de lipogeneză, adică transformă surplusul de calorii din glucide, în grăsime dacă acest surplus nu este consumat prin mișcare fizică.

Cu cât avem mai multă insulină eliberată în sânge cu atât mai multă glucoză va fi transformată în țesut adipos. Pentru a evita acest proces de transformare a glucozei în grăsime, trebuie să ai grijă la creșterile și oscilațiile bruște ale glicemiei și la orele la care consumi produse dulci.

 

Fii atent/ă la câteva reguli care te vor ajuta să consumi dulciurile preferate fără să îți afecteze sănătatea sau silueta:

  • Consumă dulciurile preferate în cantități moderate: încearcă să limitezi consumul de dulciuri la o dată sau de două ori pe săptămână;
  • Alege opțiuni mai sănătoase: înlocuiește produsele dulci procesate din magazine sau din cofetării cu alternative mai sănătoase, cum ar fi fructele proaspete, ciocolata neagră cu conținut ridicat de cacao (minim 70%), fructe uscate sau deserturi făcute acasă din ingrediente sănătoase;
  • Citește etichetele pentru a vedea conținutul de zahăr din produsele dulci și alege opțiunile cu conținut redus de zahăr sau fără zahăr adăugat;
  • Consumă dulciurile după mese. Această tehnică poate ajuta la menținerea nivelului de zahăr din sânge sub control și la prevenirea senzației de foame;
  • Controlează dimensiunea porțiilor, consumă produsele dulci în porții mici (mănânci doar o felie nu jumătate de tort), astfel încât să eviți excesul de calorii.

Adaptează rețetele prin utilizarea unor ingrediente sănătoase când prepari deserturile în casă, spre exemplu, poți adăuga banane pisate, curmale sau alți îndulcitori naturali mai puțini calorici și poți folosi făina integrală în locul celei clasice;

 

Trucul nr 2 – alege natural

Optează cât mai des pentru alimente proaspete, integrale și sănătoase!

Este important să citești etichetele și să eviți consumul excesiv de produse procesate care conțin aditivi, arome, coloranți și conservanți deoarece acestea pot avea efecte negative asupra sănătății.

Supă la plic, pizza congelată, cartofi congelați pre prăjiți, sosurile din magazine, majoritatea produselor de patiserie, chipsuri, covrigi, napolitane, biscuiți, sucuri. Astfel de preparate pe care le poți găti foarte rapid sau le consumi direct din ambalaj, sunt acele produse la care trebuie să fii atent/ă!

Dacă sunt consumate regulat și în cantități mari, aceste ingrediente pot deveni nocive pentru sănătatea ta și au ca efect negativ și creșterea în greutate.

Pe lângă faptul că aceste produse conțin o listă lungă de aditivi alimentari, majoritatea sunt bogate în grăsimi și calorii, ceea ce le face să nu fie o opțiune bună, ci le transformă într-o sursă de calorii goale care vor avea ca rezultat creșterea țesutului adipos și dezechilibre metabolice.

 

Încearcă să îți planifici mesele zilnice sau săptămânale pentru a evita aceste alegeri rapide și nesănătoase de alimente din cauza foamei sau a lipsei de organizare sau de timp.

 

Trucul nr 3 – gătește inteligent

Majoritatea rețetelor pot fi adaptate la un mod de gătire mai sănătos și pot fi transformate în preparate mai nutritive prin alegerea cu atenție a ingredientelor folosite.

Chiar și atunci când gătești produse considerate mai puțin sănătoase, precum cartofi prăjiți sau pizza, există câteva trucuri pe care le poți urma pentru a le face mai nutritive și mai echilibrate.

 

De ce să alegi metode mai prietenoase de a găti:

Gătitul fără ulei necesită folosirea altor ingrediente, cum ar fi apa, legume, ierburi și condimente, ceea ce rezultă la o alimentație mai diversă și mai sănătoasă.

Faci economie de calorii, 100 de grame de ulei are aproape 900 de calorii.

Chiar dacă anumite uleiuri precum uleiul de măsline extravirgin sau uleiul de cocos sunt considerate sănătoase, iar altele ca uleiul rafinat de floarea soarelui sau uleiul de palmier sunt considerate rele și nesănătoase pentru organism, ele au același număr de calorii și același rezultat asupra siluetei.

 

Pe lângă numărul foarte mare de calorii care vin la pachet cu cartofii prăjiți, chiftelele prăjite, puiul crispy, aripioarele, șnițelele prăjite în baie de ulei, cașcavalul pane, gogoși sau papanași în momentul prăjirii la temperaturi foarte ridicate, chiar și cele mai sănătoase uleiuri se transformă în grăsimi nesănătoase.

Aici mă refer la reacția chimică de transformare a uleiului nesaturat într-o grăsime de tip trans, care are un impact negativ asupra organismului uman.

Trebuie să ții cont de faptul că cele mai multe grăsimi nesănătoase sunt cele rezultate în urma proceselor tehnologice industriale sau a arderii uleiurilor vegetale naturale (prăjire în baie de ulei).

Utilizarea şi consumarea frecvență a acestor grăsimi „arse” sau „procesate” creşte incidenţa afecţiunilor cardiovasculare, diabet, hipercolesterolemie, etc.,. 

 

Majoritatea rețetelor pot fi adaptate la un mod de gătire care nu implică prăjirea în baie de ulei!

 

Alternative sănătoase de gătire în locul la prăjitului în ulei:

  • Gătitul la aburi este o metodă sănătoasă de gătire, care păstrează nutrienții și gustul alimentelor.
  • Coacerea alimentelor în cuptor sau airfryer poate fi o alternativă sănătoasă la prăjire, care poate oferi un aspect crocant alimentelor fără adăugarea de ulei.
  • Fierberea alimentelor poate fi o alternativă ușoară și rapidă la prăjire, care păstrează nutrienții și gustul alimentelor.
  • Grătarul sau tigaia de tip grill poate fi o alternativă sănătoasă la prăjire, care poate oferi un aspect crocant alimentelor fără adăugarea de ulei.

Experimentează diferite metode de gătire și să găsești alternative care să ofere rezultate gustoase, sănătoase și ușor de preparat.

 

Dacă îți plac aceste 3 trucuri și îți dorești să le implementezi cu ușurință în viața ta de zi cu zi, te invit să parcurgi gratuit primele 3 zile din Provocarea de 21 de zile: Nutriție & Mișcare. 

Un program ancorat în realitatea zilelor noastre, cu o structură simplă și eficientă gândită pentru femeile ocupate, gata să adopte un stil de viață sănătos și activ! Înscrie-te aici

Alte articole pe aceeași temă

Alimentația nu e suficientă!

Alimentația nu e suficientă!

Alimentația nu e suficientă! Un stil de viață sănătos nu înseamnă doar o dietă echilibrată. Medicina stilului de viață sau conceptul de Lifestyle...

Fazele procesului de slăbire

Fazele procesului de slăbire

Pentru o înțelegere cât mai clară ale acestor faze ale procesului de slăbire, relatez o traiectorie, des întâlnită la clienții care ajung la...

Top 5 fructe de neratat în această vară

Top 5 fructe de neratat în această vară

Vara este anotimpul perfect în care poți să te bucuri de o varietate de fructe delicioase și nutritive. Pe lângă că sunt răcoritoare și îți satisfac...