Iată de ce este recomandat să eviți consumul de produse pline de aditivi, coloranți artificiali, emulgatori, de zahăr și sare în exces:
1️⃣Coloranții artificiali pot fi potențial toxici și pot fi asociați cu probleme de sănătate, cum ar fi reacțiile alergice, tulburări hormonale și probleme cu sistemul nervos.
Cei mai comuni coloranți artificiali cu potențial toxic sunt: E102 (Tartrazină), E110 , E122 (Azorubină), E124 (Ponceau 4R), E129.
Produsele care pot conține acesti coloranți artificiali cu potențial toxic sunt:
- Băuturi răcoritoare și dulciuri;
- Produse de patiserie și de cofetărie;
- Alimente pentru copii, cum ar fi cereale pentru micul dejun și biscuiții.
2️⃣Aromele artificiale pot fi potențial nocive și pot fi asociate cu probleme de sănătate, cum ar fi reacțiile alergice, tulburări hormonale și probleme cu sistemul nervos.
Unele dintre cele mai comune arome artificiale cu potențial toxic sunt: Vanilină sintetică, Linalool, Geraniol, Citral, Limonen.
Produsele care pot conține aceste arome artificiale cu potențial toxic sunt:
- Băuturi răcoritoare și dulciuri;
- Produse de patiserie și de cofetărie;
- Alimente pentru copii, cum ar fi cereale pentru micul dejun și biscuiți.
3️⃣Emulgatorii pot fi asociați cu probleme digestive, cum ar fi balonarea și diareea.
Cei mai comuni emulgatori cu potențial toxic sunt: E471, E476, E481, E472e
Produsele care pot conține acesti emulgatori cu potențial toxic sunt:
- Alimente procesate(chipsuri, snacks-uri) și produse fast-food;
- Produse de patiserie și de cofetărie;
- Băuturi răcoritoare și dulciuri.
4️⃣Conservanții pot fi potențial nocivi și pot fi asociați cu probleme de sănătate, cum ar fi reacțiile alergice și tulburări hormonale.
Unii dintre cei mai comuni conservanți cu potențial toxic sunt: Benzoat de sodiu (E211), Sorbat de potasiu (E202), Nitrit de sodiu (E250), Nitrat de sodiu (E251), Dioxid de sulf (E220).
Produsele care pot conține acesti conservanți cu potențial toxic sunt:
- Alimente procesate și produse fast-food;
- Mezeluri și produse de carne;
- Băuturi răcoritoare și dulciuri.
*Zahărul în exces crește nivelul de glucoză din sânge, creșterea în greutate și la dezvoltarea diabetului.
*Consumul excesiv de sare poate duce la hipertensiune arterială și la boli cardiovasculare.
Este important să citești etichetele și să eviți consumul excesiv de produse procesate care conțin aditivi, arome, coloranți și conservanți deoarece acestea pot avea efecte negative asupra sănătății.
Meriți mai Bine! Optează pentru alimente proaspete, integrale și sănătoase!
Alte articole pe aceeași temă
Strategii de implementare a obiceiurilor pozitive
În acest articol îți prezint câteva strategii de implementare a obiceiurilor pozitive în viața ta, pe care le poți aplica imediat după ce citești...
Efectele nocive ale dietelor stricte asupra organismului și-al corpului tău
Mirajul scurtăturilor – vine la pachet cu ”reparații” pe termen lung! O soluție rapidă care îți promite că vei slăbi 5, 10 sau chiar mai multe...
3 avantaje ale gătirii fără ulei
Mai puține calorii Uleiul este o sursă de calorii (100 g de ulei reprezintă aproximativ 900 de kcal). Reducerea și evitarea acestuia în alimentație...
Ce au în comun majoritatea dietelor
Încă ții diete stricte? Te înfometezi? Și nu vezi numărul dorit pe cântar? Atunci poate a sosit momentul să schimbi strategia! Ce au în comun...
Top 7 produse procesate care te îngrasă!
Dacă vrei să scapi de câteva kilograme, un start bun ar fi să limitezi consumul următoarelor categorii de produse care te îngrașă ”peste noapte”:...
Care sunt simptomele carentelor de vitamine și cum le poți evita prin alimentație
Vitaminele joacă un rol esențial în nutriția umană, inclusiv în prevenirea și tratamentul diferitelor boli și condiții, în reglarea metabolismului,...
Ce reprezintă Scala ORAC?
🔝Scala ORAC măsoară capacitatea (antioxidantă) a unui aliment de a absorbi radicalii liberi. Valorile ORAC sunt exprimate în unităti Trolox/ 100...