🔝Scala ORAC măsoară capacitatea (antioxidantă) a unui aliment de a absorbi radicalii liberi.
Valorile ORAC sunt exprimate în unităti Trolox/ 100 grame de aliment.
Deși radicalii liberi sunt produși în mod natural în organism, unii factori asociați cu anumite stiluri de viață pot accelera producția lor.
Acești factori ai stilului de viață au fost legați de boli precum cancerul și bolile cardiovasculare. Prin urmare, stresul oxidativ poate fi un factor suplimentar pentru care expunerea la aceste substanțe provoacă afecțiuni.
Substanțele care generează radicali liberi pot fi găsite în alimentele pe care le consumăm, medicamentele pe care le luăm, aerul pe care îl respirăm și apa pe care o bem, potrivit proiectului de educație Huntington al Universității Stanford. Aceste substanțe includ alimentele prăjite, alcoolul, fumul de tutun, pesticide și poluanți atmosferici.
❗Consumul recomandat de unități ORAC pe zi variază în funcție de sursele consultate. Unele surse recomandă un ✅minim de 3.000 unități ORAC pe zi, în timp ce altele sugerează un nivel mai ridicat, de până la 5.000-7.000 unități ORAC pe zi.
De menționat că valorile ORAC variază în funcție de metoda de testare și de condițiile de păstrare și prelucrare a alimentelor.
Spre exemplu, un boost de antioxidanți se regăsește în toate rețetele de smoothie 😍pe care le poți găsi în protocolul de schimbare a obiceiurilor alimentare.
La fiecare 100 g de smoothie se regăsesc între 5 000-10 000 unități ORAC. Totuși aceste valori sunt aproximative și variază în funcție de procentul de fructe și legume din rețetă, precum și de calitatea/prospețimea acestora.
👉În general, consumul zilnic de fructe, legume și condimente proaspete reprezintă o sursă importantă de antioxidanți și poate contribui la starea generală de sănătate. Un stil de viață echilibrat care include o varietate de alimente, asigură un aport adecvat de nutrienți!
Cele mai bogate surse de antioxidanți care luptă împotriva radicalilor liberi:



Poți printa aceste imagini și le poți lipi pe frigider ca să ai lista la vedere 😀
Alte articole pe aceeași temă
Strategii de implementare a obiceiurilor pozitive
În acest articol îți prezint câteva strategii de implementare a obiceiurilor pozitive în viața ta, pe care le poți aplica imediat după ce citești...
Efectele nocive ale dietelor stricte asupra organismului și-al corpului tău
Mirajul scurtăturilor – vine la pachet cu ”reparații” pe termen lung! O soluție rapidă care îți promite că vei slăbi 5, 10 sau chiar mai multe...
3 avantaje ale gătirii fără ulei
Mai puține calorii Uleiul este o sursă de calorii (100 g de ulei reprezintă aproximativ 900 de kcal). Reducerea și evitarea acestuia în alimentație...
Ce au în comun majoritatea dietelor
Încă ții diete stricte? Te înfometezi? Și nu vezi numărul dorit pe cântar? Atunci poate a sosit momentul să schimbi strategia! Ce au în comun...
Cei mai periculoși aditivi și conservanți pentru sănătatea ta
Iată de ce este recomandat să eviți consumul de produse pline de aditivi, coloranți artificiali, emulgatori, de zahăr și sare în exces: ...
Top 7 produse procesate care te îngrasă!
Dacă vrei să scapi de câteva kilograme, un start bun ar fi să limitezi consumul următoarelor categorii de produse care te îngrașă ”peste noapte”:...
Care sunt simptomele carentelor de vitamine și cum le poți evita prin alimentație
Vitaminele joacă un rol esențial în nutriția umană, inclusiv în prevenirea și tratamentul diferitelor boli și condiții, în reglarea metabolismului,...