Poftă sau compulsie?
Zilele trecute am pus o întrebare pe grupul de Facebook legată de provocările din alimentație și aproape toate răspunsurile au mers în zona poftelor și a mâncatului compulsiv.
Mâncatul compulsiv și mâncatul de poftă sunt două comportamente alimentare total diferite, dar au o serie de asemănări.
Ca să îți dai seama în ce parte înclini balanța, este esențial să cunoști diferențele dintre cele două practici.
Mâncatul Compulsiv
- presupune pierderea controlului în relația cu mâncarea. Persoanele nu se pot opri din mâncat, chiar dacă sunt sătule;
- se consumă cantități mari de alimente, într-o perioadă scurtă de timp;
- episodul de mâncat compulsiv se repetă frecvent, de obicei cel puțin o dată pe săptămână timp de cel puțin trei luni, conform criteriilor DSM-5 (Manualul de Diagnostic și Statistică al Tulburărilor Mintale);
- este adesea însoțit de sentimente de vinovăție, rușine și anxietate;
- se consideră o tulburare alimentară și necesită intervenție terapeutică și de specialitate.
Așa se ”vede” și se ”simte” mâncatul compulsiv:
Imaginează-ți că la o singură masă consumi două pizza mari, o cutie de înghețată și o farfurie plină de prăjituri. Acest comportament este însoțit de un sentiment de pierdere a controlului și vinovăție ulterioară.
Mâncatul de Poftă
- implică dorința de a consuma anumite alimente datorită plăcerii sau gustului, dar fără o pierdere totală a controlului. Persoana alege să mănânce un aliment specific pentru a-și satisface o poftă, dar poate să se oprească oricând dorește;
- de obicei, implică consumul unor cantități moderate de alimente;
- poftele nu urmează un tipar strict sau frecvent, apar ocazional, în funcție de circumstanțe;
- pofta poate fi declanșată de stimuli externi, cum ar fi vederea sau mirosul unui aliment atractiv. Sentimentele negative, precum vinovăția, sunt mai puțin frecvente și mai puțin intense decât în cazul mâncatului compulsiv;
- nu se consideră o tulburare alimentară și nu necesită intervenție de specialitate.
Cum ”arată” mâncatul de poftă?
Alegi să mănânci o felie de tort la o aniversare pentru că arată delicios și vrei să îți satisfaci plăcerea gustului, dar te oprești după una sau maxim două felii.
Diferențe cheie
Pierderea Controlului
Compulsie: pierzi total controlul asupra cantității de alimente consumate.
Mâncatul de poftă: ai control asupra cantității și frecvenței consumului.
Cantitatea
Compulsie: consumi cantități mari de alimente într-un timp scurt.
Poftă: mănânci cantități moderate de alimente pentru satisfacerea unei dorințe.
Frecvența
Compulsie: se întâmplă frecvent și repetitiv (cel puțin o dată pe săptămână).
Poftă: ocazional, fără un tipar fix.
Emoții asociate
Compulsie: ai sentimente puternice de vinovăție, rușine și anxietate.
Poftă: mănânci din plăcere, cu puține sau fără sentimente negative.
Deși mâncatul compulsiv și mâncatul de poftă pot părea similare la suprafață, ele sunt comportamente diferite.
Mâncatul compulsiv este o tulburare alimentară care necesită atenție specializată mai ales dacă afectează sănătatea și bunăstarea, în timp ce mâncatul de poftă este un comportament normal care poate fi gestionat prin practici alimentare conștiente și echilibrate.
Dacă simți că te încadrezi în zona mâncatului compulsiv, vreau să îți spun care sunt top 3 cauze care duc la această tulburare alimentară și ce soluții poți folosi ca să gestionezi acest comportament.
Cauze care stau la baza mâncatului compulsiv
Mâncatul compulsiv afectează milioane de oameni din întreaga lume și are implicații serioase asupra sănătății fizice și mentale.
Factori biologici
Studiile arată că predispoziția genetică joacă un rol semnificativ în dezvoltarea tulburărilor alimentare.
Dezechilibrele neurochimice de la nivelul creierului, în special în sistemele de dopamină și serotonină, contribuie la comportamente alimentare compulsive.
Factori psihologici
Stresul cronic, depresia și anxietatea sunt adesea factori declanșatori pentru mâncatul compulsiv.
Un studiu din Appetite a demonstrat că indivizii care experimentează stres ridicat au o probabilitate mai mare de a recurge la mâncatul emoțional pentru a face față emoțiilor negative .
În același timp persoanele cu o imagine de sine scăzută și cele care suferă de depresie au un risc crescut de a dezvolta tulburări alimentare.
Factori sociali și de mediu
Societatea promovează standarde nerealiste de frumusețe și se resimte o presiune mare în a menține anumite tipare corporale.
Această dorință de ”aliniere” la standarde duce la diete restrictive, iar aceste restricții alimentare sunt frecvent urmate de episoade de mâncat compulsiv.
Disponibilitatea constantă a alimentelor procesate și hipercalorice, bogate în zahăr și grăsimi sunt special formulate pentru a fi extrem de gustoase și duc la supra-alimentare.
Ce soluții practice ai la îndemână?
- Nutriția
Planificarea meselor și alimentația conștientă:
Existența unui plan alimentar corect structurat, care include mese regulate și sănătoase ajută în prevenirea acestor episoade.
În același timp o alimentație conștientă, care implică atenția deplină asupra alimentelor consumate (nu stai pe telefon, nu urmărești o emisiune sau un serial la TV), ajută la recunoașterea senzației de sațietate și reduce nevoia de a mânca până la refuz.
Cantitate suficientă de nutrienți
Atunci când asiguri un aport suficient de proteine, fibre și grăsimi sănătoase, ai o senzație de sațietate, stabilizezi nivelul de zahăr din sânge și automat reduci impulsurile de a mânca în exces.
- Intervenții psihologice
Terapia reprezintă un prim pas în identificarea și modificarea gândurilor și a comportamentelor negative legate de alimentație.
Activitățile de relaxare și meditația te ajută în dezvoltarea unei relații mai sănătoase cu mâncarea și la gestionarea stresului, care este adesea un factor declanșator pentru această tulburare alimentară.
- Stilul de viață și comunitatea
Activitate Fizică
Exercițiile fizice regulate nu doar că îți îmbunătățesc sănătatea fizică, dar reduc stresul și anxietatea, Plimbările în aer liber, yoga și pilates, te vor ajuta să te relaxezi și induc o stare generală de bine.
Comunitate și suport
Implicarea în diverse activități comune sau în grupuri de suport îți oferă un sentiment de comunitate și sprijin emoțional, esențiale pentru o viață echilibrată pe toate planurile.
Mâncatul compulsiv este o tulburare complexă, multifactorială. Abordarea sa necesită o strategie integrativă, care combină intervențiile nutriționale cu terapii psihologice și modificări de stil de viață.
Doar prin înțelegerea cauzelor profunde și aplicarea soluțiilor bazate pe dovezi, se dezvoltă o relație mai sănătoasă cu mâncarea și se îmbunătățește calitatea vieții.
Pentru o abordare echilibrată a nutriției, îți sugerez să descarci gratuit acest plan alimentar, care cuprinde 7 zile de meniuri complete și rețete sănătoase.
Alte articole pe aceeași temă
Alimentația nu e suficientă!
Alimentația nu e suficientă! Un stil de viață sănătos nu înseamnă doar o dietă echilibrată. Medicina stilului de viață sau conceptul de Lifestyle...
Fazele procesului de slăbire
Pentru o înțelegere cât mai clară ale acestor faze ale procesului de slăbire, relatez o traiectorie, des întâlnită la clienții care ajung la...
Top 3 diete în trend …
Dacă mă citești de ceva timp știi că nu am afinitate pentru dietele la modă! În acest email vreau să subliniez câteva caracteristici și...
Caloriile au dată de expirare
Ce simplu ar fi dacă prin respectarea unui anumit număr de calorii te-ai bucura de o sănătate de fier, de un corp frumos și de un nivel de energie...
Cum aplici regula de 80/20 în nutritie
Dacă te-ai întrebat cum să fii sănătos dar în același timp să te bucuri și de preparate delicioase, am o formulă exactă pentru tine! REGULA...
Foame permanentă, pofte și oboseală
Foame permanentă, pofte și oboseală: efecte negative ale nivelului crescut de glucoză Află care sunt top 3 efecte negative ale nivelului crescut de...
Te afli într-un Rollercoaster al glucozei în sânge?
Cum îți dai seama dacă te afli într-un Rollercoaster al glucozei în sânge? Unul dintre cele 3 motive pentru care femeile din comunitatea Lifestyle...
3 Podcasturi interesante + o Mini Serie
Urmărește 3 podcasturi interesante din care poți extrage foarte multă informație utilă:The Food Doctor: Extra Protein Is Making You Fatter!? 6 Food...
Cauzele care îți blochează progresul
Care sunt prinicpalele cauze care îți blochează progresul Poate te-ai întrebat de ce, în ciuda eforturilor tale constante de a adopta un stil de...
Uite ce trebuie să știi dacă simți că nu ai control asupra alimentației
Uite ce trebuie să știi dacă simți că nu ai control asupra alimentației Cunoști teoria de la A-Z, știi ce înseamnă o alimentație echilibrată, ai...