De multe ori anumite simptome și dezechilibre emoționale precum stresul, anxietatea, oboseala accentuată, depresia, lipsa unui somn odihnitor, senzație de epuizare și pofta de dulce sau de produse foarte calorice, au la bază una sau mai multe carențe nutriționale!
Acestea sunt 3 dintre cele mai frecvente carențe nutriționale întâlnite în caz de dezechilibru emoțional:
Nivel scăzut de Vitamina D3
Deficitul de Vitamina D poate să nu prezinte simptome evidente și cel mai bine se depistează printr-o analiză de sânge 25-OH Vitamina D.
Carența de vitamina D are legătură cu un sistem imunitar scăzut, diverse boli autoimune (Tiroidita Hashimoto) și se mai asociază cu schimbări de dispoziție sezonieră și depresie.
Vitamina D poate fi asigurată prin expunerea zilnică la soare și prin consumul următoarelor alimente: pește gras (somon, sardine, midii, ton), ficat, gălbenuș de ou.
Doza profilactică pentru suplimentarea cu Vitamina D este de 2000 UI, dar suplimentarea se recomandă în urma efectuării unei analize de sânge pentru a se stabili doza corectă.
Nivel scăzut de Magneziu
Un nivel scăzut de magneziu se poate traduce printr-un nivel crescut de stres, nervozitate, anxietate și palpitații. Pentru ameliorarea acestor simptome, pe lângă o alimentație bogată în magneziu se pot lua suplimente de magneziu chelat într-o doză zilnică de 200 – 400 mg.
Magneziul se regăsește în alimentele vegetale și animale și în băuturi (apă plată sau minerală). Legumele cu frunze verzi, leguminoasele, nucile, semințele și cerealele integrale sunt surse bune de magneziu.
Dozarea nivelului de magneziu se poate face printr-o analiză de sânge care este acoperită de CAS în baza unei trimiteri de la medicul de familie.
Nivel scăzut de Acizi Grași Omega-3
Deficitul de Omega-3 poate avea numeroase efecte negative asupra sănătății, deoarece aceste grăsimi esențiale joacă un rol crucial în funcționarea corectă a organismului și a sistemului nervos. Există trei tipuri principale de omega-3: acidul alfa-linolenic (ALA), acidul eicosapentaenoic (EPA) și acidul docosahexaenoic (DHA).
Omega-3, în special DHA, sunt esențiale pentru dezvoltarea și funcționarea normală a creierului. Un deficit de DHA poate afecta memoria, concentrarea și abilitățile cognitive, în special la copii.
Există dovezi care sugerează că un deficit de Omega-3 poate fi legat de tulburări ale stării de spirit, cum ar fi depresia și anxietatea. Aceste grăsimi joacă un rol în producția de neurotransmițători care afectează starea de spirit.
Pentru a preveni aceste efecte negative, este important să asiguri o cantitate adecvată de acizi grași esențiali omega-3 în alimentație prin consumul de alimente bogate în aceste grăsimi, cum ar fi peștele gras (somon, macrou, sardine), semințele de in, semințele de chia și uleiurile vegetale, sau prin suplimente alimentare (sub supravegherea unui specialist).
O dietă echilibrată și variată, bogată în fructe, legume, grăsimi sănătoase și proteine complete, alături de un somn odihnitor și o viață activă pot ajuta în ameliorarea simptomelor neplăcute și a carențelor nutriționale!
Dacă te interesează mai multe informații pe acest subiect, îți recomand articolul Care sunt simptomele carentelor de vitamine și cum le poți evita prin alimentație
Alte articole pe aceeași temă
Efectele nocive ale dietelor stricte asupra organismului și-al corpului tău
Mirajul scurtăturilor – vine la pachet cu ”reparații” pe termen lung! O soluție rapidă care îți promite că vei slăbi 5, 10 sau chiar mai multe...
3 avantaje ale gătirii fără ulei
Mai puține calorii Uleiul este o sursă de calorii (100 g de ulei reprezintă aproximativ 900 de kcal). Reducerea și evitarea acestuia în alimentație...
Ce au în comun majoritatea dietelor
Încă ții diete stricte? Te înfometezi? Și nu vezi numărul dorit pe cântar? Atunci poate a sosit momentul să schimbi strategia! Ce au în comun...
Cei mai periculoși aditivi și conservanți pentru sănătatea ta
Iată de ce este recomandat să eviți consumul de produse pline de aditivi, coloranți artificiali, emulgatori, de zahăr și sare în exces: ...
Top 7 produse procesate care te îngrasă!
Dacă vrei să scapi de câteva kilograme, un start bun ar fi să limitezi consumul următoarelor categorii de produse care te îngrașă ”peste noapte”:...
Care sunt simptomele carentelor de vitamine și cum le poți evita prin alimentație
Vitaminele joacă un rol esențial în nutriția umană, inclusiv în prevenirea și tratamentul diferitelor boli și condiții, în reglarea metabolismului,...
Ce reprezintă Scala ORAC?
🔝Scala ORAC măsoară capacitatea (antioxidantă) a unui aliment de a absorbi radicalii liberi. Valorile ORAC sunt exprimate în unităti Trolox/ 100...