Prăjitul în ulei – permis sau interzis?
Este sau nu prăjitul în ulei un factor cheie în acumularea de kilograme în exces?
Voi trata subiectul prăjelilor în special din punctul de vedere al conținutului caloric, care este unul foarte ridicat, 100 de grame de ulei are aproape 900 de calorii, iar o singură lingură de ulei are 135 de calorii.

Indiferent de tipul de ulei pe care îl folosești în prăjirea alimentelor, numărul de calorii este unul foarte mare. Chiar dacă anumite uleiuri precum uleiul de măsline extravirgin sau uleiul de cocos sunt considerate sănătoase, iar altele ca uleiul rafinat de floarea soarelui sau uleiul de palmier sunt considerate rele și nesănătoase pentru organism, ele au același număr de calorii și același rezultat asupra siluetei.
Conform unei revizuiri sistematice a 23 de studii medicale cu privire la consumarea frecventă a alimentelor prăjite și riscul de dezvoltare a sindromului metabolic, al obezității, bolilor cardiovasculare și diabetui de tip 2, s-a concluzionat că un consum ridicat de produse prăjite în ulei este asociat cu creșterea în greutate.
Primul punct al Mini Cursului Gratuit ce îl ofer pentru a slăbi sănătos fără să ții o dietă îl reprezintă prăjitul în ulei!

Sayon-Orea C, Carlos S, Martínez-Gonzalez MA. Does cooking with vegetable oils increase the risk of chronic diseases?: a systematic review. Br J Nutr. 2015 Apr;113 Suppl 2:S36-48. doi: 10.1017/S0007114514002931. PMID: 26148920.
Pe lângă numărul foarte mare de calorii care vin la pachet cu cartofii prăjiți, chiftelele prăjite, puiul crispy, aripioarele, șnițelele prăjite în baie de ulei, cașcavalul pane, gogoșile, papanașii, etc., în momentul păjirii la temperaturi foarte ridicate, chiar și cele mai sănătoase uleiuri se pot transforma în grăsimi nesănătoase. Aici mă refer la reacția chimică de transformare a uleiului nesaturat într-o grăsime de tip trans, care are un impact negativ asupra organismului uman.
Trebuie să ții cont de faptul că cele mai multe grăsimi nesănătoase sunt cele rezultate în urma proceselor tehnologice industriale sau a arderii uleiurilor vegetale naturale (prăjire în baie de ulei). Utilizarea şi consumarea frecvență a acestor grăsimi „arse” sau „procesate” creşte incidenţa afecţiunilor cardiovasculare, diabet, hipercolesterolemie, etc.,.
Uleiurile vegetale presate la rece (care nu sunt supuse diverselor procedee de prelucrare) sunt sănătoase pentru organism dacă sunt consumate în catități moderate și în starea lor naturală (ex. o linguriță în salata de legume), deoarece conțin acizi grași esențiali pentru organism Omega 3-6-9.
Am stabilit că pe lângă un număr foarte mare de calorii, uleiul prăjit poate avea efecte nedorite asupra sănătății, dar cum să ne bucurăm de preparatele culinare preferate și în același timp să fie slab calorice și sănătoase?
Răspunsul este simplu, alegem o metodă inteligentă de gătire, care nu implică prăjirea în baie de ulei la temperaturi foarte ridicate!
Care este soluția prin care să poți limita gătirea alimentelor prin prăjire? Gătitul la cuptor sau cu ajutorul unui Air Fryer.
Chiar și cele mai banale rețete se pot face rapid și ușor la cuptor, cu foarte puțin ulei (se pulverizează ulei cu ajutorul unui recipient special de tip spray), iar ele sunt la fel de delicioase dar mult mai puțin calorice.
Vreau să îți arăt câteva diferențe de calorii între preparatele gătite în ulei sau folosind alternative sănătoase de gătire.
Cartofi prăjiți în ulei VS gătiți la cuptor

Doar datorită modului de gătire, la o porție de cartofi de 160 de grame, avem o diferență de aproape 327 de calorii între cartofii prăjiți și cei gătiți la cuptor (aproape o masă). Data viitoare când ți-e poftă de cartofi prăjiți, gândește-te de două ori înainte de ai face prăjiți în ulei și economisește niște calorii prin gătirea acestora la cuptor sau airfryer!
Chiftele prăjite în ulei VS gătite la cuptor

Doar datorită modului de gătire, la o porție de 150 de grame de chiftele, avem o diferență de aproape 261 calorii între chiftelele prăjite și cele gătite la cuptor.
Pui crispy în ulei VS gătit la cuptor

Doar datorită modului de gătire la o porție de 170 de grame de pui crispy, avem o diferență de aproape 442 calorii între cel prăjit și cel gătit la cuptor.
Gogoși prăjite în ulei VS gătite la cuptor

Doar datorită modului de gătire la o porție de 102 grame de gogoși, avem o diferență de aproape 265 calorii între cei prăjiți și cei gătiți la cuptor.
Sper că după ce ai văzut aceste diferențe de calorii în prepararea unor rețete simple, vei căuta alternative viabile la gătitul în baie de ulei.
Dacă alegi să gătești la cuptor sau la un airfryer după o rețetă testată îți garantez că nu vei face rabat la gust ci doar la caloriile goale, care au un impact negativ asupra sănătății!
Dacă vrei să ai acces la o serie de rețete gătite cu foarte puțin ulei, care își mențin savoarea, atunci poți descărca acest Plan Alimentar pentru 7 zile, total gratuit.
Alte articole pe aceeași temă
Top 3 deficiențe nutriționale care duc la dezechilibru emoțional
De multe ori anumite simptome și dezechilibre emoționale precum stresul, anxietatea, oboseala accentuată, depresia, lipsa unui somn odihnitor,...
Strategii de implementare a obiceiurilor pozitive
În acest articol îți prezint câteva strategii de implementare a obiceiurilor pozitive în viața ta, pe care le poți aplica imediat după ce citești...
Efectele nocive ale dietelor stricte asupra organismului și-al corpului tău
Mirajul scurtăturilor – vine la pachet cu ”reparații” pe termen lung! O soluție rapidă care îți promite că vei slăbi 5, 10 sau chiar mai multe...
3 avantaje ale gătirii fără ulei
Mai puține calorii Uleiul este o sursă de calorii (100 g de ulei reprezintă aproximativ 900 de kcal). Reducerea și evitarea acestuia în alimentație...
Ce au în comun majoritatea dietelor
Încă ții diete stricte? Te înfometezi? Și nu vezi numărul dorit pe cântar? Atunci poate a sosit momentul să schimbi strategia! Ce au în comun...
Cei mai periculoși aditivi și conservanți pentru sănătatea ta
Iată de ce este recomandat să eviți consumul de produse pline de aditivi, coloranți artificiali, emulgatori, de zahăr și sare în exces: ...
Top 7 produse procesate care te îngrasă!
Dacă vrei să scapi de câteva kilograme, un start bun ar fi să limitezi consumul următoarelor categorii de produse care te îngrașă ”peste noapte”:...
Top 10 retete de Smoothie care te ajuta sa slabesti
Dacă încerci să scazi în greutate, un smoothie poate fi un mic dejun sau o gustare sănătoasă și sățioasă. Îți prezint 10 dintre cele mai bune...
Care sunt simptomele carentelor de vitamine și cum le poți evita prin alimentație
Vitaminele joacă un rol esențial în nutriția umană, inclusiv în prevenirea și tratamentul diferitelor boli și condiții, în reglarea metabolismului,...
Ce reprezintă Scala ORAC?
🔝Scala ORAC măsoară capacitatea (antioxidantă) a unui aliment de a absorbi radicalii liberi. Valorile ORAC sunt exprimate în unităti Trolox/ 100...