🔝Scala ORAC măsoară capacitatea (antioxidantă) a unui aliment de a absorbi radicalii liberi.
Valorile ORAC sunt exprimate în unităti Trolox/ 100 grame de aliment.
Deși radicalii liberi sunt produși în mod natural în organism, unii factori asociați cu anumite stiluri de viață pot accelera producția lor.
Acești factori ai stilului de viață au fost legați de boli precum cancerul și bolile cardiovasculare. Prin urmare, stresul oxidativ poate fi un factor suplimentar pentru care expunerea la aceste substanțe provoacă afecțiuni.
Substanțele care generează radicali liberi pot fi găsite în alimentele pe care le consumăm, medicamentele pe care le luăm, aerul pe care îl respirăm și apa pe care o bem, potrivit proiectului de educație Huntington al Universității Stanford. Aceste substanțe includ alimentele prăjite, alcoolul, fumul de tutun, pesticide și poluanți atmosferici.
❗Consumul recomandat de unități ORAC pe zi variază în funcție de sursele consultate. Unele surse recomandă un ✅minim de 3.000 unități ORAC pe zi, în timp ce altele sugerează un nivel mai ridicat, de până la 5.000-7.000 unități ORAC pe zi.
De menționat că valorile ORAC variază în funcție de metoda de testare și de condițiile de păstrare și prelucrare a alimentelor.
Spre exemplu, un boost de antioxidanți se regăsește în toate rețetele de smoothie 😍pe care le poți găsi în protocolul de schimbare a obiceiurilor alimentare.
La fiecare 100 g de smoothie se regăsesc între 5 000-10 000 unități ORAC. Totuși aceste valori sunt aproximative și variază în funcție de procentul de fructe și legume din rețetă, precum și de calitatea/prospețimea acestora.
👉În general, consumul zilnic de fructe, legume și condimente proaspete reprezintă o sursă importantă de antioxidanți și poate contribui la starea generală de sănătate. Un stil de viață echilibrat care include o varietate de alimente, asigură un aport adecvat de nutrienți!
Cele mai bogate surse de antioxidanți care luptă împotriva radicalilor liberi:



Poți printa aceste imagini și le poți lipi pe frigider ca să ai lista la vedere 😀
Alte articole pe aceeași temă
Legătura între microbiom, greutate și starea de sănătate generală
Microbiomul, acele bacteriile bune sau mai puțin bune care se află în intestinul tău, îți afectează viața, sănătatea, emoțiile și greutatea....
Top 3 diete în trend …
Dacă mă citești de ceva timp știi că nu am afinitate pentru dietele la modă! În acest email vreau să subliniez câteva caracteristici și...
Caloriile au dată de expirare
Ce simplu ar fi dacă prin respectarea unui anumit număr de calorii te-ai bucura de o sănătate de fier, de un corp frumos și de un nivel de energie...
Cum aplici regula de 80/20 în nutritie
Dacă te-ai întrebat cum să fii sănătos dar în același timp să te bucuri și de preparate delicioase, am o formulă exactă pentru tine! REGULA...
Foame permanentă, pofte și oboseală
Foame permanentă, pofte și oboseală: efecte negative ale nivelului crescut de glucoză Află care sunt top 3 efecte negative ale nivelului crescut de...
Te afli într-un Rollercoaster al glucozei în sânge?
Cum îți dai seama dacă te afli într-un Rollercoaster al glucozei în sânge? Unul dintre cele 3 motive pentru care femeile din comunitatea Lifestyle...
Mezelurile – bune sau rele?
Tot trebuie să știi despre mezeluri Majoritatea mezelurilor din magazine conțin un număr mare de aditivi alimentari, conservanți, grăsimi saturate...
Cauzele care îți blochează progresul
Care sunt prinicpalele cauze care îți blochează progresul Poate te-ai întrebat de ce, în ciuda eforturilor tale constante de a adopta un stil de...
Deficitul caloric
Cum faci un calcul corect de deficit caloric pentru femei Din acest articol afli cum calculezi un necesar caloric în funcție de obiectivul pe care...
Consumi Fast-Food? Citește până la final!
Dacă ești consumator de Fast-Food, citește până la final! Hot Dog-ul de la colț pe care îl cumperi în drum spre locul de muncă, shaorma rapidă din...