Foame permanentă, pofte și oboseală: efecte negative ale nivelului crescut de glucoză
Află care sunt top 3 efecte negative ale nivelului crescut de glucoză și cum poți depăși rapid aceste stări neplăcute.
❌Foamea permanentă
Vârfurile de glucoză au ca și rezultat un ciclu continuu de foame!
Starea de foame permanentă este un simptom al nivelurilor ridicate de insulină.
Când există multă insulină în corp, datorată unor ani de zile de oscilații glicemice, prin creșteri mari ale nivelului de glucoză din sânge, urmate de scăderi bruște, hormonii ”o iau razna”!
Leptina, hormonul care îți spune că ești sătul/ă și că este cazul să te oprești din mâncat, are semnalul blocat, în timp ce grelina, supranumită hormonul foamei, preia conducerea și cere de mâncare.
Chiar dacă în organism există multe rezerve de grăsime, cu suficientă energie disponibilă, corpul spune că are nevoie de mai multă energie din mâncare – de aici rezultă o foame permanentă a organismului.
Pentru că mănânci atunci când nu ți-e foame, aceste vârfuri glicemice apar din nou, iar pancreasul secretă insulina, care depozitează excesul de glucoză sub formă de grăsime, și mai departe amplifică efectul grelinei, adică crește senzația de foame.
Cu cât ai mai multe kilograme în plus, cu atât îți va fi mai foame!
Rezolvarea problemei nu constă în diete hipocalorice, înfometare sau diverse ”poțiuni magice”, soluția constă în aplatizarea curbei glucozei care se traduce în scăderea nivelurilor de insulină și pune punct procesului de depozitare a energiei sub formă de grăsime.
❌Poftele puternice
După un vârf glicemic, nivelul de zahăr din sânge scade și atunci apar dorințe intense pentru surse rapide de energie, cum ar fi dulciurile sau produsele foarte calorice.
O scădere a glucozei din sânge, chiar și o reducere modestă de 20 mg/dl, care este mai mică decât reducerea bruscă cu 30 mg/dl care are loc după un vârf glicemic – te face să tânjești după alimente bogate în calorii (dulciuri, chipsuri, grisine, fast-food).
Glicemia scade după fiecare masă, și se prăbușește după fiecare vârf glicemic.
Cu cât un vârf glicemic este mai mare cu atât mai bruscă va fi scăderea ulterioară a nivelului de glucoză din sânge.
Acesta este un lucru bun pentru că insulina își face treaba, depozitează excesul de glucoză în mușchi și în ficat sub formă de glicogen și în celulele adipoase sub formă de grăsime.
Dar în urma acestor scăderi bruște, apar acele pofte de nestăpânit de ciocolată, pizza sau cartofi prăjiți.
❌Oboseală cronică
Nivelurile ridicate de zahăr din sânge necesită ca organismul să lucreze mai intens pentru a-l echilibra, ceea ce poate duce la o senzație de oboseală constantă.
Organismul tău se simte cel mai bine atunci când are toți parametrii în normă: o temperatură normală, un ritm cardiac normal, un nivel optim de oxigen sau un nivel constant al glucozei în sânge.
Atunci când ceva nu este în normă, organismul își concentrează majoritatea resurselor să revină la acei parametrii.
Același lucru se întâmplă și atunci când pe parcursul unei zile organismul tău se străduie după fiecare masă săracă în fibre sau după orice gustare plină de carbohidrați simpli să revină la starea bazală.
Toate aceste eforturi constante ale organismului de a reveni la un nivel normal al glucozei în sânge au ca efect un consum crescut de energie din partea celulelor.
Acest efort al organismului de a reveni la starea bazală are ca simptom oboseala constantă pe care o simți la primele ore ale dimineții sau pe parcursul zilei.
Alte simptome pe care le poți resimți atunci când ai vârfuri glicemice sunt: probleme cu somnul, un sistem imunitar scăzut, bufeuri și transpirații nocturne, migrene, probleme cu memoria și senzație de gândire încețoșată.
4 sfaturi practice despre cum să gestionezi aceste simptome neplăcute:
👉 începe fiecare masă cu alimente bogate în fibre;
👉 adăugă aperitive verzi pe masă;
👉 optează pentru un mic dejun sărat, bogat în proteine, grăsimi sănătoase și fibre;
👉 alocă 10 minute pentru mișcare după fiecare masă;
Poți să echilibrezi nivelurile de zahăr din sânge prin schimbări simple dar eficiente!
Poți urma un model alimentar precum dieta mediteraneană cu mese savuroase care reduc frecvența vârfurilor glicemice!
Alte articole pe aceeași temă
Efectele nocive ale dietelor stricte asupra organismului și-al corpului tău
Mirajul scurtăturilor – vine la pachet cu ”reparații” pe termen lung! O soluție rapidă care îți promite că vei slăbi 5, 10 sau chiar mai multe...
3 avantaje ale gătirii fără ulei
Mai puține calorii Uleiul este o sursă de calorii (100 g de ulei reprezintă aproximativ 900 de kcal). Reducerea și evitarea acestuia în alimentație...
Ce au în comun majoritatea dietelor
Încă ții diete stricte? Te înfometezi? Și nu vezi numărul dorit pe cântar? Atunci poate a sosit momentul să schimbi strategia! Ce au în comun...
Cei mai periculoși aditivi și conservanți pentru sănătatea ta
Iată de ce este recomandat să eviți consumul de produse pline de aditivi, coloranți artificiali, emulgatori, de zahăr și sare în exces: ...
Top 7 produse procesate care te îngrasă!
Dacă vrei să scapi de câteva kilograme, un start bun ar fi să limitezi consumul următoarelor categorii de produse care te îngrașă ”peste noapte”:...
Top 5 metode de reducere a nivelului de stres și de cortizol
Cortizolul, hormonul 😣stresului, poate influența creșterea în greutate prin mai multe mecanisme. În momentele de stres, cortizolul stimulează pofta...
Care sunt simptomele carentelor de vitamine și cum le poți evita prin alimentație
Vitaminele joacă un rol esențial în nutriția umană, inclusiv în prevenirea și tratamentul diferitelor boli și condiții, în reglarea metabolismului,...
(Ep.2) Cum menții un stil de viață echilibrat și cum găsești motivația reală
Sper că ai făcut lista cu motivele care te ajută să îți menții un stil de viață sănătos și să nu te abați de la drum 😉 Din toate aceste motive doar...
(Ep.1) Cum reușești să-ți menții un stil de viață echilibrat și cum găsești motivația
În acest articol îți voi explica cum am reușit să integrez un stil de viață sănătos pe toate planurile vieții mele și cum poți face și tu același...
Ce reprezintă Scala ORAC?
🔝Scala ORAC măsoară capacitatea (antioxidantă) a unui aliment de a absorbi radicalii liberi. Valorile ORAC sunt exprimate în unităti Trolox/ 100...